Náš Peelo blog

JAK SI OPRAVIT (A VYROBIT) EKO OBALY ZE VČELÍHO VOSKU?

napsal/a Martina Ivanova dne Feb 21, 2023

JAK SI OPRAVIT (A VYROBIT) EKO OBALY ZE VČELÍHO VOSKU?

Máte doma své Peelo nebo jiné eko obaly ze včelího vosku už několik měsíců a postupně přestávají být tak lepivé jako na začátku? Na dotek už nejsou tak přizpůsobivé, jejich vosková vrstva je tenčí nebo cítíte, že by si zasloužily dezinfekci teplem?

Přestože je samotný včelí vosk antibakteriální, voskovaný obal není sterilním syntetickým obalem a jednou za čas mu pár minut v troubě neuškodí. A pokud už máte pocit, že by se mu hodilo trošku voskové směsi navíc, sáhněte po naší voskové cihličce Peelo Fix, která je skvělá právě na jeho opravu. Stejný postup můžete použít také k výrobě vlastních eko obalů ze včelího vosku – o tom se dočtete na konci článku. Pojďme však pěkně postupně.

CO JE VOSKOVÁ CIHLIČKA A JAK JI POUŽÍT?

Naše vosková cihlička je unikátní směsí včelího vosku, pryskyřice, jojobového a kokosového oleje – přesně téže, kterou používáme k výrobě našich voskovaných ubrousků Peelo. Pomůže vám obnovit voskovou vrstvu ubrousků a navrátí jim jejich původní vlastnosti – lepivost, přilnavost a tvarovatelnost. Díky voskové cihličce nemusíte shánět jednotlivé suroviny samostatně a složitě je tavit a dávat dohromady, což vám ušetří nejen čas, ale i pár ulepených hrnců v kuchyni.

Proč vosková cihlička neobsahuje jen včelí vosk? Jojobový a kokosový olej dodávají ubrouskům ohebnost a pryskyřice lepivost. Právě v těchto surovinách tkví tajemství dlouhotrvajících a kvalitních voskovaných ubrousků, díky kterým se vám nebude včelí vosk drolit. Pokud byste se přece jen rozhodli kupovat suroviny samostatně, doporučujeme je hledat v bio kvalitě, jelikož budou v přímém kontaktu s vašimi potravinami.

Jedna cihlička vám vystačí na opravu 5 a klidně i více voskovaných ubrousků (velikosti S, M, L) a na výrobu 3 zcela nových ubrousků – vždy ale záleží na jejich velikosti.

2 ZPŮSOBY, JAK SI OPRAVIT NEJEN VOSKOVANÝ UBROUSEK, ALE I VOSKOVANÝ PYTLÍK

Od výroby našich prvních eko obalů ze včelího vosku už uběhlo pár let a za tu dobu jsme stihli i několik desítek z nich opravit. Máme už tedy docela dobrou představu, jak na obě varianty obnovení ubrousků. Poradíme vám, která je pro vás vhodnější. 

Ještě před tím, než se do opravy pustíte, nakrájejte nebo nastrouhejte voskovou cihličku na malé hoblinky – čím menší, tím se vám bude s nimi lépe pracovat.

TIP: My jsme si oblíbili krájení, jelikož vosk jde z nože dolů mnohem jednodušeji než ze struhadla. Pryskyřice, která je součástí směsi, je velmi lepkavá a bude těžké ji umýt pouhým jarem. Po použití stačí jen nůž nahřát v troubě nebo nad ohněm (pozor ale na plastovou rukojeť!) a nepoddajné zbytky směsi setřít papírovým kapesníčkem. Dobrou zprávou ale je, že vaše myčka na nádobí si s lepkavým voskem hravě poradí.

Čas: 15 minut

1. Zažehlení ubrousku

    • Podložte si pracovní plochu tlustou látkou nebo starým ručníkem.
    • Na látku položte v tomto pořadí: pečicí papír, voskovaný ubrousek, hoblinky vosku, pečicí papír.
    • Papír na pečení by měl být vždy větší než samotný ubrousek, abyste nezničili žehličku voskem.
    • Žehličkou přejeďte po vrchní vrstvě pečicího papíru. Vosk rychle roztaje pod teplem. Je ale třeba použít klasickou „suchou“ žehličku nebo vypnout funkci napařování, pokud ji na žehličce máte.
    • Ubrousek opatrně oddělte od papíru, dokud je teplý. Dejte si však pozor, abyste se nespálili.
  • Výhodou této metody je, že můžete vyrovnat veškerý nadbytečný včelí vosk, který vám zůstane na bocích tak, aby na ubrousku nebyly nerovnoměrné vrstvy vosku.
  •  

    Stále nemáte jasno jak na to? Prohlédněte si video návod k opravě ubrousku zažehlením na našem Instagramu.

    1.1. Zažehlení pytlíku

    • Při zažehlování pytlíku postupujte stejně jako u ubrousku s malým rozdílem – dovnitř pytlíku vložte ještě jeden pečicí papír.
    • Nezapomeňte na tento zdánlivě nepodstatný krok, který je ve skutečnosti velmi důležitý. Vyhnete se díky němu nepříjemnosti v podobě slepeného vaku, který už nejde rozlepit.

    2. Oprava v troubě

    • Rozehřejte troubu na 90 °C.
    • Na plech si položte větší kus pečicího papíru, na něj voskovaný ubrousek a následně voskové hoblinky.
    • Ubrousek nechte v troubě 5 až 10 minut, pozorně jej sledujte a vyjměte, až bude vosk zcela roztátý. POZOR ale, abyste na něj nezapomněli, kombinace bavlněné látky a vosku je hořlavá!
    • Po vytažení z trouby ubrousek chyťte za rohy a rychle jím zamávejte ve vzduchu, uschne během pár vteřin.
    • Toto je naše nejoblíbenější metoda, protože je jednoduchá, čistotná a není na ni třeba nic speciálního.
    • VARIANT B: Tento postup můžete obměnit tak, že celou voskovou cihličku rozpustíte v hrnci a štětcem nanesete směs na ubrousek ještě předtím, než jej dáte do trouby. Je to však trošku pracnější proces, který spíše doporučujeme při výrobě zcela nových ubrousků.

    Před použitím ubrousek několikrát zmuchlejte a narovnejte, aktivuje se tak jeho lepivá vrstva. Takto můžete voskovaný ubrousek opravit opakovaně a prodloužíte tak jeho životnost o několik měsíců až let.

    • Tato metoda není vhodná pro opravu voskovaného pytlíku, mohl by se vám totiž natrvalo slepit.

    Fotky nestačí? Prohlédněte si detailní video návod jak na opravu ubrousků v troubě, který jsme pro vás natočili.

    NAŠE TIPY NA ZÁVĚR

    • Stejným způsobem si můžete voskovaný ubrousek nejen obnovit, ale také vyrobit. Máte-li doma kousek bavlněné látky, stačí z ní vystřihnout požadovanou velikost a následně postupovat stejně jako při opravě. Budete jen potřebovat větší množství voskové směsi. Přesným návodem vás provede DIY česky.
    • Hoblinky přidávejte postupně, v tomto případě platí, že méně je více. Pokud náhodou přidáte příliš mnoho směsi a uvidíte, že se na ubrousku vytvořily nerovnoměrné mapy, položte na něj klidně další kousek látky, který plánujete navoskovat. Druhý ubrousek krásně nasaje nadbytečnou vrstvu vosku.
    • Cihličku můžete na chvíli vložit do mrazničky nebo ledničky, nebude se vám tak lepit na nůž/struhadlo, protože bude tužší.
    • Nahřátí v troubě můžete zvolit i tehdy, pokud jen chcete zacelit voskovou vrstvu, máte-li pocit, že vám praská – v tomto případě není třeba přidávat novou vrstvu vosku.

    Máte nějaké dotazy? Napište nám a rádi vám s opravou vašich eko obalů ze včelího vosku poradíme. 🙂

    Zanechte komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.